GİRESUN TARİHİ YERLER – GİRESUN GEZİLECEK YERLER
GİRESUN TARİHİ YERLER – GİRESUN GEZİLECEK YERLER
Giresun gezilecek yerler ile ilgili yazılarımıza Giresun’un tarihi yerleri ile başlangıç yapıyoruz. Karadeniz gezilerinin uğrak noktalarından Giresun doğal güzellikleri(Giresun Yaylaları, Giresun Plajları), tarihi mekanları(Kaleleri,Müzeleri,Kilise,Cami,Türbe,Anıtları) ile ziyaretçilerine güzel zamanlar yaşatıyor.Giresun’un tarihi ve turistik yerlerini derlemeye çalıştık. Giresun merkezde bulunan gezilecek yerlerin yanı sıra Tirebolu gezilecek yerler ve Şebinkarahisar gezilecek yerleri bulabilirsiniz.
Giresun Kalesi
Giresun Kalesi, Giresun’un gezilebilecek tarihi mekanlarındandır. Giresun Kalesi kentin kuzeyindeki yarım adanın kente hakim tepesi üzerinde yer almaktadır. Kalenin günümüze kadar gelebilen kalıntıları merkez kule ve ona bağlı güneydeki sur duvarlarıdır. Giresun Kalesi’nin ne zaman yapıldığı konusunda bilgiler yeterli değildir. Bununla beraber bazı kaynaklar M.Ö II. yüzyılda Pontus Kralı I.Farnakes tarafından yaptırıldığını göstermektedir. Kalede milli mücadele kahramanı Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunmaktadır. Kale günümüzde piknik ve gezi alanı olarak düzenlenmiştir. Antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak anılan Giresun Kalesi’nin surlarının Helenistik Dönem’e ait olduğu düşünülmektedir. Kale yeşil ve mavinin buluştuğu Giresun’u yüksekten izlemek için de ideal bir noktadır.
Giresun Kalesi Girişi Ücretsizdir. Giresun il merkezinde ulaşımı kolaydır.
Giresun Arkeoloji Müzesi(Aziz Nikola Kilisesi)
Giresun Arkeoloji Müzesi olarak kullanılan yapı eski kaynaklarda ismi Aziz Nikola Kilisesi olarak anılan kilisedir.Gogora Kilisesi olarak da bilinir.Müze içerisinde Eski Tunç Çağı, Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar, eski tarihlerde kullanılan silah, giysi ve para örnekleri sergilenmektedir.Müze Giresun Şehir Merkezindedir.Giresun Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri 08:00-17:00 Arasındadır.Giresun Arkeoloji Müzesi Girişi Ücretsizdir.
Seyyid Vakkas Türbesi
Seyyid Vakkas Fatih Sultan Mehmet’in uç beylerindendir. Osmanlı ordularına Giresun’un fethi kapılarını açma uğraşlarını verirken şehit olmuş ve şehit olduğu yerde toprağa verilmiştir. Rizeli Mehmet Ali Bey tarafından 1888 yılında, o zamanlardaki ahşap ziyaretgahın yerine 19.yy. Osmanlı mimarisinin tipik bir Kümbet özelliğini taşıyan türbesi inşa edilmiştir.Türbe Giresun Şehir Merkezindedir.Ulaşımı kolay konumdadır.
Giresun Adası
Giresun Adası, Kefken Adası ile birlikte Karadeniz’de bulunan Türkiye’ye bağlı iki adadan biridir. Giresun Adası kıyıdan 1.6 km açıkta olup, 40.000 metrekare alana sahiptir. Giresun Adası birçok mistik hikayeyi de bünyesinde barındıran önemli bir alandır. Bunlar arasında mitolojik kahraman “Herkül’ ün ve Argonotların Altın Post Efsanesi”, “Kral Mitridates’in Kızı ve Çoban Hikayesi”, “Hz. Yusuf’un Altın Heykeli” ve “Amazon Kadınları Efsanesi” sayılabilir.Giresun Adası’na Giresun Limanından hareket eden tekneler ile ulaşım sağlanmaktadır.Giresun Adası Girişi Ücretsizdir.
Bedrama Kalesi
Giresun Bedrama Kalesi, Tirebolu, Giresun-Gümüşhane karayolu üzerinde, Örenkaya ve Karaahmetli köyleri sınırlarında bulunan,bütünüyle yerli kayalar üzerine kurulmuş olan bir kaledir.Tirebolu’dan yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Giresun-Tirebolu’da bulunan Bedrama Kalesi, doğal kayalardan yapılmıştır.
Tirebolu Kalesi
Giresun’un önemli simgelerinden biridir.Tirebolu ilçe merkezindedir.Tirebolu Kalesi, Tirebolu’nun deniz kıyısında, yüksek bir kayalık üzerinde bulunan kaledir. Tirebolu kenti, Miletoslular tarafından kurulmuş, kent bu adı üç şehir anlamına gelen Tripolis’ten almıştır.
Kalenin içerisinde salnamelerde Meryemana Kilisesi olarak adlandırılan küçük bir şapel ile bir de mescit kalıntısı vardır. Kalede Osmanlı Dönemi’ne ait çok sayıda mezar taşı bulunmaktadır. Kale surları günümüze kadar sağlam gelebilmiştir. Daha önceki yıllarda geniş çaplı restorasyon ve onarım gören Tirebolu Kalesi, bölgenin en güzel tarihî eserlerinden biridir.Tirebolu Kalesi Girişi Ücretsizdir.Giresun – Trabzon devlet karayolu üzerinde bulunmaktadır.Giresun il merkezine 45 km uzaklıkta yer almaktadır.
Şebinkarahisar Kalesi
Şebinkarahisar Kalesi, İlçe merkezinin güneyini kuşatan Hacıkayası üzerine kurulan kale, iç ve dış kale olarak iki kısımdan oluşmaktadır.Şebinkarahisar yerleşmesinin güneyinde bozalt bir tepe üzerinde kurulmuş olan kale, şehirden 160 metre daha yüksektedir. İlk görenler bu haliyle kaleyi denizde ada veya gemiye benzetir ler.İhtişamlı kalenin ilk kuruluşunun Roma öncesine kadar gittiği, surların büyük bölümünün Mengücekler zamanında yeniden yapıldığı yönünde bilgiler bulunmaktadır. Özellikle Mengücekli hükümdarlarından Fahrettin Behramşah’ın 1184 yılında kaleye önemli eklemeler yaptırdığı belirtilir. Kalenin günümüzdeki girişi ve surları Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine aittir. Kale kapısı üzerindeki kitabe ve çift başlı kartal kabartması 1896 yılında yok edilmiştir. Osmanlı döneminde birkaç defa onarılan kale 1915 Ermeni ayaklanmasında büyük zarar görmüştür.Şebinkarahisar Kalesi Girişi Ücretsizdir. Şebinkarahisar ilçe merkezinde bulunana kale Giresun’a 109 km uzaklıktadır.
Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı
Meryem Ana Manastırı, Orta Çağ’dan kalma olup, Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesinin 11 km doğusunda Sarıyer Köyü Kayadibi Mahallesindedir. Yapısı bakımından yekpare bir kayanın içi oyularak yapılmış olan manastırdırBizans Dönemi’ne aittir. Sarp bir kayalığın ortasında büyükçe bir oyuk içerisine yapılmasıyla Trabzon Sümela Manastırı’nı anımsatan yapının buradan etkilenerek inşa edildiği tahmin edilmektedir.Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı Girişi Ücretsizdir.Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı Ziyaret Saatleri 08.00-17:00 Arasındadır.Şebinkarahisar Meryemana Manastırı’nın, Giresun’a 126 kilometre uzaklıktadır.
Şebinkarahisar Asarcık Kilise
Tarihi Licese Kilisesi Şebinkarahisar’ın Asarcık Köyü Licese mahallesinde bulunur. 18. yüzyılın ortalarında 1874–1887 tarihleri arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Kilise Giresun merkezine 110 km, Şebinkarahisar ilçesine 18 km uzaklıktadır.Asırcık Kilisesi Girişi Ücretsizdir.
Acısu Kaya Kilise
Acısu Kaya Kilisesi, Giresun’un Bulancak lçesi’nin güneyinde, ehir merkezine 2 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Kilise, Bulancak ilçe merkezinden Erdoan Köyü’ne giden batısında bir fındık bahçesi içerisinde yer almaktadır. Yörede “At Mağarası” ve “Acısu Mağarası” olarak adlandırılmaktadır. Acısu Kaya Kilisesi kaya oyma tekniği ile oluşturulan kilise mimarisine dair önemli ve güzel örneklerinden biridir.
Kesinlikle görülmeye değer bir şehir Giresun.
Giresun’da ne yapılır? diye düşünmeyin yapmadan dönmemeniz gereken bir sürü şey var.
Kültürel zenginlikleri, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile Giresun, yayla turizminin de yoğun olarak yaşandığı bir şehir.
Giresun’da yapılacak şeyler nelerdir? Giresun’da ne yapılır listesi..
Giresun’da Neler Yapılır?
1-Kalelerini Gezin; Giresun kale zengini bir şehir, mutlaka birkaçına zaman ayırın
2-Yaylaları Görün; Giresun yaylalarını görmeden dönmek olmaz. Hepsini görmek mümkün olmasa bile birine çıkıp mangal yapmadan olmaz. Kümbet yaylası neden olmasın:)
3-Tarihi Hissedin; Geçmiş medeniyetlerin eserlerinin günümüze uzanan kalıntılarına bayılacaksınız. Müzeleri,kilise ve manastırları gezinize eklemeyi unutmayın.
4-Alışveriş Yapın; Yöreye has ürünler o kadar çok ki kendinize mutlaka bir şeyler alın.Dönünce pişman olmayın.