ERGUVAN AĞACI ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ YETİŞTİĞİ YERLER
ERGUVAN NEDİR?
Erguvan, baklagiller familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır. Yapraklar karşılıklı, basit, dairemsi 7–12 cm kadardır. Dip kısmı kalp şeklinde, ucu yuvarlak, kenarlar tamdır. Gençken kırmızımsı-mor daha sonra mavi-yeşile döner.
İSTANBUL’DA ERGUVAN OLAN YERLER
Erguvanlar özellikle İstanbul korularında daha sık görünüyor.
İstanbul’da Erguvanlar en çok Fenerbahçe Parkı, Gülhane Parkı, Büyük ve Küçük Çamlıca, Kuzguncuk Fethi Ahmet Paşa Korusu, Anadolu Hisarı, Kanlıca Mihrabad Korusu, Beşiktaş Abbasağa Parkı, Yıldız Parkı, Beykoz Korusu, Rumelihisarı ve Emirgan parkında görülüyor.
OSMANLI’DA ERGUVANLAR
Osmanlı Devleti’nin de vazgeçilmez simgesi olan erguvan adına 14-19. yüzyıllar arasında şenlikler düzenlendi, ”erguvan cemiyeti”, ”erguvan faslı”, ”erguvan bayramı” gibi isimlerle anıldı. Osmanlı döneminde sayılarının azalması üzerine, padişah fermanıyla boğaza, erguvan ağacı dikilmesi emredildi. Osmanlı’da erguvanın güçlü dalları baston yapımında kullanılırken, mor, lila ve pembe arası çok özgün bir renge sahip erguvan çiçeklerinin eski İstanbul mutfağında salatalara renk ve lezzet kattığı da biliniyor.
ERGUVAN BİTKİSİ ÖZELLİKLERİ
- Erguvanın, botanik adı “Cercis siliquastrum”
- Baklagiller familyasının bir üyesidir.
- Sıcağa ve soğuğa karşı dayanaklıdır.
- Kuru, taze, kireçli balçıklı toprak sever.
- Toprağa azot bağlar.
- Badem ve erik ağaçları gibi çiçekleri yapraklarından önce açar. Buna hermafrodit denir.
- Yapraklar daireye benzer şekilli ve karşılıklı dizilir.
- Dip kısmı kalp şeklinde ve yaprak uçları yuvarlaktır.
- Bol tohum verir.
- Meyvesi sonbaharda olgunlaşır ve kış boyunca dalında kalır.
- Kış aylarında havalar çok soğuk olursa don olaylarından etkilenebilir ancak havalar güzel giderse erken çiçeklenebilir.
- Tohum ve çelikle üretilir.
- Hızlı büyüyen bir ağaçtır.
- Çiçekler 1,5-2 cm uzunluğunda kırmızı-mor 3-6 tanesi bir arada bulunur.
- Meyvesi fasulye biçiminde olup, 7-10 cm uzunluğundadır.
- Mart, Nisan, Mayıs aylarında açan çiçekler pembe ve morumsu renktedir.
Erguvan Nerede Yetişir? Nasıl Bakım Yapılır?
Erguvan Çiçeğinin Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya’dır.
Türkiye’de Kuzey Anadolu’da Karadeniz kıyılarında, Ege ve Marmara Bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Erguvan’ın üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumlarda kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Bu sebeple erguvan tohumları 2-3 dakika sıcak suda hemen ardından 24 saat boyunca ılık suda bekletildikten sonra nisan ayında ekilir. Erguvan yapraklarını döken bir bitkidir.
-10 dereceden daha soğuk olmayan bir bölgede, ışıklı tam güneş veya yarı gölge ortamlarda yetişebilir. Kuraklığa dayanıklı olan bu bitki hava kirliliğinden de etkilenmez. İstekleri yok denebilecek kadar azdır. Eğer bu şartlar sağlandıysa kış budaması dışında herhangi bir bakım istemez. Budamada dikkat edilecek en önemli şey ise mantar riskinden uzak durabilmek adına açık yara bırakmamaktır.
Erguvan Ağacı Hikayesi ve Tarihçesi
Mor erguvan kelime dizisi o kadar yerleşmiştir ki zihinlere, hatta bu mor rengi ile ilgili efsaneler, destanlar vardır.
Bazı Hıristiyan inanışlarına göre meşhur “Son Akşam Yemeği”nden sonra Hz. İsa’yı 30 gümüş karşılığında meclise bildirerek ona ihanet eder ve pişman olur.
İsa’nın ihanet eden havarisi Yahuda’nın kendini bu ağaca astığı bilinir. Efsaneye göre bu olaydan sonra, önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ya da kandan kırmızıya dönüşür.Bu nedenle Erguvan ağacının İngilizcedeki adı Judas Tree‘dir (Yahuda’nın Ağacı).
Roma imparatorluğu döneminde erguvan rengi, kararlılığın, gücün ve imparatorluğun rengiymiş.
Erguvan rengi doğal yollarla üretilebilecek en zor renk olduğu için sadece asiller giyermiş bu rengi.
İmparator dışında hiç kimsenin mor pelerini yokmuş. Osmanlı’da ise Erguvan moru Hürrem Sultan’ın en sevdiği renk olarak bilinir. O dönemde sarayda bu renkteki keselerin açamayacağı kapı yokmuş diye söylenir.
Bir başka Hıristiyan inanışına göre de – erguvan renginin imparatorluk rengi olarak bilinmesinden ötürü- İsa’nın çarmıha gerilmeden önce, askerler tarafından üzerine erguvan rengi elbiseler giydirildiği söylenir.
RÜYADA ERGUVAN GÖRMEK NE DEMEK?
Rüyada erguvan görmek zenginlik, bolluk, bereket anlamına gelir şeklinde yorumlanır.
Erguvan ağacı ne işe yarar?
Erguvan ağacının faydaları saymakla bitmez. Erguvan ağacının havadaki azotu bağlayıcı görevi bulunur. Böylelikle erguvan ağacı diğer ağaçlara da azot kullanımı sunmaktadır. Erguvan ağacının kabukları ve yaprakları ile çay yapılır.
Erguvan ağacı kaç yılda büyür?
Büyüme Hızı :Hızlı büyüyen bir ağaçtır, 5-6 yıl içerisinde 7-10 metreye kadar büyüyebilir.
Erguvan ağacı saksıda yetişir mi?
Türkiye’de de bir çok iklimde büyüdüğü görülmüştür. Tohum üretiminde erguvan yetiştirmek için bu tohumu 4 dakika sıcak bir suda bekletilir ve sudan çıkarılır. Erguvan ağaçları aslında fidan biçiminde ve saksıda satılmaktadır. Eğer yetiştirmek istiyorsanız tohum veya çelik üretimi zaman alacaktır.
Erguvan ne demektir?
Erguvan (Cercis siliquastrum), baklagiller (Fabaceae) familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır. Yapraklar karşılıklı, basit, dairemsi 7–12 cm kadardır. Dip kısmı kalp şeklinde, ucu yuvarlak, kenarlar tamdır.
Erguvan anlamı nedir kısaca?
Erguvan kısaca anlamı, tanımı: Baklagiller : Bakla, fasulye, akasya, keçiboynuzu vb. badıçlı pek çok sebze ve ağacı içine alan, iki çenekli ayrı taç yapraklılardan büyük bir bitki familyası. Kırmızı : Bu renkte olan.
Erguvan ağacı nasıl yetiştirilir?
Erguvan’ın üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohumlarda kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engeli vardır. Bu sebeple erguvan tohumları 2-3 dakika sıcak suda hemen ardından 24 saat boyunca ılık suda bekletildikten sonra nisan ayında ekilir. Erguvan yapraklarını döken bir bitkidir.
Erguvan ağacı hangi iklimde yetişir?
Erguvan Çiçeğinin Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya’dır. Türkiye’de ise Kuzey Anadolu’da Karadeniz kıyılarında da yetişse de Ege ve Marmara Bölgelerinde yaygın olarak yetişir.
Erguvan rengi ne renk?
Erguvan rengi anlamı, kısaca tanımı: Eflatun : Açık mor renk. Bu renkte olan. Kırmızı : Al, kızıl renk.