ADANA GEZİLECEK YERLER
Bütün bir yılın yoğun çalışma temposu ve o tüm sorumluluklar! İşte tatil ve biraz nefes alma zamanı. Ancak bu tatilde öncekilere nazaran biraz daha değişik bir tatil olsun ve otellerin kalabalığı yerine daha kendinizle ve gezdiğiniz şehirle baş başa bir tatil olsun istiyorsunuz! O tatillerden en güzelini yapabileceğiniz, ancak sadece sıcağıyla meşhur olmuş bir şehre gidiyoruz şimdi; Adana! Adana gezilecek yerler listemiz sizin için hazır.
Tüm tatil merkezlerine nazaran Adana’da gezilecek yerler hakkında çok az kişinin bildiği bir seyahat noktası olmasından ziyade, aslında yüzyıllar içerisinde oluşan kültürüyle ve tarihi birikimiyle de dikkatleri çekmeye başlayan ve yeni tatil mekânları içerisindeki gözdelerden biri olmaya başlayan Adana hakkındaki en güzel tavsiyeleri yazımızda bulacaksınız.
Adana’da gezmek için nereden başlamak gerektiği sizin tercihinize kalmış. Kimileri yaz gezisini tercih ederken, kimileri kış seyahatlerini ve mevsimin sessizliğinde kaçamak yapmayı tercih edebiliyor. Bu sebeple Adana gezisi için bizler de size belli bir rotayı değil, karma bir öneri listesi hazırladık.
Adana’daki Sembolleşen Popüler Yapılar
Öncelikle Adana, herkesin de bildiği gibi çok güçlü ve köklü bir tarihe sahip olduğu gibi, şehrin sahipleri de mevcut olan bu kültürü günümüze dek başarıyla koruyabilmişlerdir. Kültürel ve tarihi yapılara verilen önemin neticesinde ilk olarak Adana’yı Adana yapan ve görülmeye değer sembolik yapıları ile başlıyoruz.
Taş Köprü: Adana’nın adeta sembolü haline gelen Taş Köprü, meşhur Seyhan nehri üzerinde yapılan ve nitekim 4.yüzyıldan günümüze dek varlığını korumayı başarabilmiş bir yapıdır. Adana’da gezilecek yerler listesinin en başında bu tarihi yapıyı koymazsak olmazdı. Nitekim sizler de Adana’ya gittikten sonra, bu tarihi köprü üzerinden geçmeden, köprüden nehri seyretmeden de geçmeyin deriz.
Sabancı Merkez Camii: Evet, bir seyahat boyunca tarihi, kültürel veya doğal yerler daha tercih edilebilir olsa da, meraklısı olan için bu camiinin Adana’nın her yerinden görülebilir özelliğinin olması ve konumlandırıldığı yerdeki doğal güzelliği nedeniyle sembol haline gelmesi, bu camiyi merkezdeki sembolik yapılardan biri haline getiriyor. Sabancı Merkez Camii’nin yalnızca Adana için değil, Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük camisi olma özelliğine de vurgulamadan geçmeyelim.
Saat Kulesi: Türkiye’nin en uzun saat kulesi olma özelliğine sahip, aynı zamanda 1881 senesinde yapılmış olan tarihi Saat Kulesi de, Adana’da bilinen Kazancılar Çarşısı’na yakın mevkideki mutlaka uğramanız gereken bir yapıdır.
Kazancılar Çarşısı: İstanbul için Kapalı Çarşı ne ise, Adana için de Kazancılar Çarşısı odur. Tarihi yapısı ve taşıdığı kültürü itibariyle yöreye özgü tüm ürünlerin, hediyelik eşya ve diğer ihtiyaçların kolaylıkla bulunabildiği bu çarşı, yörenin zanaatkarlarının atölyelerini de içerisinde barındırıyor.
Bebekli Kilisesi: Kazancılar Çarşısı’ndan bahsetmişken hemen 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunan Katolik kilise, 1880’li yıllarda yapılmış. Ön tarafında elinde tunç heykel tutan 2 buçuk metre yükseklikteki Meryem Ana heykeli, isminin bebekli olmasının sebebi.
Adana’da Gezilecek Doğal Alanlar
Doğal alanlar deyince hepimizin aklına geldiği gibi bol yeşillik ve şehrin gürültüsünden uzak, huzur dolu ortamlardan bahsediyoruz tabii ki! Bu listede ise öncelikle merkezdeki ve ulaşımı daha kolay olan yerlerden bahsedelim. Adana’daki doğal alanların en başında, yukarıda da bahsettiğimiz Sabancı Merkez Camii’ye yakın mevkideki Merkez Park’ı yerleştiriyoruz. Türkiye’nin en uzun, en büyük, en geniş gibi ünvanlarını almakta rakip tanımayan Adana için, bu parkın da Türkiye’deki en büyük merkez park olduğuna şaşırmazsınız elbette. 300 bin metre karelik geniş alana yayılan bu alanda 400 binden fazla bitki türü de yer almaktadır. Mademki doğal alan bol yeşillikli olacak, o halde Merkez Park da o gerekliliğin hakkını sonuna kadar veriyor olacak.
Diğer doğal alanımız ise yine Türkiye’nin ilk fidanlığı gibi ilklerden ve enlerden hoşlanan Adana’nın Atatürk Parkı. Kökleri 1818 senesine kadar dayanan ve içerisinden 1500 çeşit ağaç türü olan bu parkın en büyük özelliği, elbette kocaman bir ağaç sergi alanı olması.
Şehir merkezinden biraz uzaklaşırken bu kez de uğramadan olmazsa olmaz olan bir diğer cennet köşesine geçiyoruz ki, Çobandede Kuş Parkı olarak bilinen bu bölgenin bir kısmı da türbe ve park olarak da kullanılıyor. Küçük bir gölet etrafında oluşturulan bu alan birçok türden kuşun ev sahibi olarak yaşamlarını sürmesini sağlıyor. Doğa ve kuş meraklılarını bu bölgede bıraktıktan sonra, sıradaki Kapuzbaşı Şelalesi’ne geçiyoruz.
Kapuzbaşı Şelalesi Adana’nın Aladağ ilçesine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Adana’da gezilecek doğal alanlar arasında yer alan bir mevkidir ancak yine Adana’ya has enlerden biri olan bu şelale, Türkiye’nin dağın göğsünden patlayarak akan en yüksek şelalelerden biridir.
Tüm bunlara ek olarak Adana, yalnızca yazın sıcak olmasından başka özelliklere de sahip bir şehir olarak görülmeye değer bir yer. Bahsedilenlere ek olarak müzeleri, kamp alanları, çocuklar için oluşturulan Dinazor Parkı gibi alanlarla birlikte yaylaları da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.