YURTİÇİNDE GEZİLECEK DİNİ YERLER
Seyahat etmenin en güzel yanı, şüphesiz stresli bir hayattan kısa süre de olsa uzaklaşmaktır. Ancak her kişinin seyahat isteği farklı ilgi alanlarını içerebilir. Mesela bazı kişiler deniz tatillerini tercih ederken, bazı kişiler farklı kültürleri tanımak veya tarihi yerleri ziyaret ederek bilgilenmek isteyebilir. Bizler ise bu yazımızda yurtiçinde gezilecek dini yerler hakkında ve bu konuda ilgisi olanlar için bazı yerlerin bilgisini vereceğiz.
Yazımıza başlarken dini anlamda özellikle tasavvuf şehri olarak bilinen Konya’dan bahsedeceğiz. Konya bilindiği üzere Mevlana Celâleddin Rumi’nin eski dergâhının ve günümüzdeki müzenin bulunduğu şehirdir. Dini bir merkez olduğu kadar kültürel ve tarihi değerleri ile de son derece köklü bir şehir olan Konya’da ilk gezmeniz gereken yer Mevlana Müzesi olmalıdır. Müzeye giriş kapısından girdikten sonra dergâhın bulunduğu bölgeye geçebilmek için gül bahçesinin içerisinden yürünür. Dergâha girdikten sonra içeride bazı kutsal emanetlerle birlikte, Mevlana ve ailesinin mezar sandukaları ve dönemde kullanılan eşyaları görürsünüz.
Ayrıca Mevlana Müzesi’nin ziyaretini 7 ve 17 Aralık tarihleri arasında ayarlayabilirseniz, Mevlana’nın ölüm yıldönümü için Şeb-i Arus törenlerindeki sema gösterilerini de seyredebilirsiniz.
Yurtiçinde gezilecek dini yerler hakkında bir yazı yazıyorsak, Osmanlı Dönemi’nin ünlü ve üstün yetenekli mimarı Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye tanımladığı Selimiye Cami’den de bahsetmek gerekir. Edirne’de yer alan bu caminin 1575 senesinde inşaatının tamamlandığı ve halkın hizmetine açıldığını biliyoruz. Yapıldığı günden sonra uzun yıllar yalnızca ibadethane olarak kullanılan cami günümüzde ziyarete de açık bir mimari yapı olarak da ziyaretçilerini kendisine çekebiliyor. Özellikle yapıldığı günden bu yana, bu kadar aktif şekilde kullanılan bir yapının, bu denli ayakta kalmaya devam edebilmesi de ayrı bir şaheser olduğunu kanıtlar nitelikte.
2011 senesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne dahil edilen caminin içerisinde ise çini ve lale desenlerinin büyüleyici işlemesiyle karşılaşıyorsunuz. Dönemin şartlarına göre devasa boyuttaki kubbesiyle dikkatleri çeken caminin minareleri de 3 şerefeli olarak tasarlanmış ve oldukça estetik bir tarz yaratmaktadır.
Şimdi yönümüzü yavaş yavaş Şanlı Urfa’ya doğru çeviriyoruz. Şanlı Urfa için peygamberler şehri dendiğini hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Şanlı Urfa’da köklü bir tarihe sahip olan kentlerden olmasının yanı sıra, aynı zamanda en ünlü ve kutsal yeri olarak kabul edilen Balıklı Göl’ü ile her sene yüzlerce turist çekmektedir. Kutsal olarak kabul edilen bu yerde dini inanışa göre Hz. İbrahim’i Nemrut ateşe atmış ve ateşin tamamı suya dönüşerek bugünkü gölü, içindeki yanan odunlar ise gölde yaşayan balıklara dönüştüğü söylenmektedir. Ayrıca Şanlı Urfa gibi bir kente gidip mırra kahvesinden içmeyi ve yöreye özgü lezzetli yemeklerden tatmayı da unutmayın.
Sıra geldi çok fazla insan tarafından dua etmek için ve dilek dilemek için oldukça kutsal bir nokta sayılan Telli Baba Türbesi, İstanbul ilindeki Sarıyer ilçesinde yer alıyor. Genellikle özel istekleri olan kişilerin dua edip adak adamak için gittiği bu türbede, tel alıp sandukanın üzerine koymak ya da türbeye bırakmakla duaların kabul edildiğine inanılan gelenek yıllardır sürdürülüyor. Ayrıca türbeyle ilgili bir diğer gelenek ise, daha önce türbede dua edip duası kabul olan kişiler, türbeye tekrar geliyor ve duaya gelen diğer kişilere lokma dağıtıyor.
İstanbul’dan bahsederken bir tane de kıymetli bir caminin ziyareti için öneride bulunacak olursak, bu cami kesinlikle Eyüp Sultan Cami olacaktır. Çünkü Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Medine’ye göç ettiği esnada evinde misafir olarak kalan ve peygamberimizi misafir olarak ağırlayan Eyüp Sultan’ın namına yaptırılan bu cami, günümüzde çok sayıda ziyaretçi ağırlayan camilerden biridir. Aynı zamanda cami içerisinde Eyüp Sultan’ın türbesinin de yer alması, dua ve ibadet için gelenleri de ağırlamaya devam ediyor.
Eyüp Sultan Cami’nin dini öneminin yanı sıra bir de tarihteki önemi mevcut. Osmanlı Devleti Dönemi’nde kılıç kuşanma törenleri yapılırken de tören için seçilmiş olması da caminin ayrı bir öneme sahip olmasını sağlıyor. Osmanlı Dönemi’ne ait tarihi etkinlikleri bununla da sınırlı değil. Aynı zamanda Ramazan ayı geldiğinde akşam namazından sonra caminin civarında macuncular gezmekte ve etrafında dini kitapların satın alınabileceği kitapçılar da bulunmaktadır.