ÇANAKKALE GEZİLECEK YERLER
Çanakkale gezilecek yerler listemizle karşınızdayız! Birçok kişinin hem tarihi, hem de kültürel bir şehir olmasından kaynaklı her daim merak ettiği ve mutlaka görmek istediği bir yer olan Çanakkale, seyahat planları yaparken çoğumuzun hep gitmek istediği ve planlarına bir gün dâhil ettiği yerdir. Çanakkale’nin tarihi hakkındaki bilgileri hepimiz biliriz. Günümüzde birçok şehir tarihteki savaşların ve büyük mücadelelerin merkezi olmuştur ancak yıllar öncesindeki mücadelenin izlerini günümüze kadar taşımayı başarabilen şehir sayısı oldukça azdır. Tam bu noktada Çanakkale, şiirlere, destanlara konu olmuş; hepimizin çocukluğundan itibaren bildiği gibi büyük bir mücadelenin merkezidir.
Bu yazımızda Çanakkale’de gezilecek yerler hakkında önerilerde bulunurken, yalnızca tarihi mekânlarından değil; çok bilinmeyen ama doğa harikası olan yerler hakkında da bilgiler vereceğiz. Öyle ki Ahlat Ağacı filmindeki kitap yazarının da amacı tam da buydu değil mi? Çanakkale, tarihi ile zaten bilinir ama biz bilinmeyen yerlerini de anlatmak istiyoruz. Çanakkale gezilecek yerler için okumaya devam edin.
Çanakkale’nin bilinen tarihi ile başlamak gerekirse, ilk önerimiz tabii ki Çanakkale Şehitliği olacak. Yalnızca Türkiye’den değil, Çanakkale Muharebeleri’nde hayatını kaybedenlerin de mezarlarının bulunduğu bu yere, dünyanın birçok bölgesinden ziyarete gelinmektedir. Nasıl ki Ankara’ya gidip Anıtkabir’i ziyaret etmeden olmaz ise; Çanakkale’ye de gidip Şehitlik ziyareti yapmamak o kadar olmaz.
Çanakkale açısından yalnızca sembolleşmiş bir noktadan bahsetmekten ziyade aslında oraya giderek, savaş zamanındaki psikolojik atmosferi de solumak hala mümkün oluyor. Gerek verilen bilgiler, gerek siperlerin hala korunuyor olması, gerekse gezi sırasında edineceğiniz detaylı bilgilerle, tarihin genel kültür bilgisinden öteye geçtiğini ve geçmiş zamana ışınlanarak o andaki hissiyata kapılmanız da mümkün olacak. Ayrıca savaşın atmosferini soluyorken, Conkbayırı ziyaretini de es geçmeyin deriz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümden döndüğü bu bölgedeki siperlerin içine girip, biraz tarihi bilgileri gözünüzde canlandırmak, ne demek istediğimizi daha açıkça anlatacaktır.
Çanakkale’nin bir diğer ziyaret edilmesi gereken tarihimizden parça ise 57.Alay Şehitliği’dir. Tam olarak 628 kişinin ülke için canını verdiği bu şehitlikte onları da anmadan geçmemelisiniz.
Yine tarihi bölgelerden devam etmek gerekirse, sıradaki önerileri savaşta kullanılan malzemeler ve Çanakkale’ye ait tarihsel eserlerin sergilendiği müzelerle tamamlamak daha doğru olacaktır. 1915 Seddülbahir Savaş Malzemeleri Müzesi’ne yapacağınız bir ziyaretle, daha önce şahit olduğunuz Savaş ortamında kullanılan neredeyse tüm savaş malzemelerinin günümüze dek kalan ve korunan eserlerini görmeniz mümkün olacak.
Hemen ardından şehrin tam merkezinde bulunan ve böylece ulaşımı da son derece kolay olan Çanakkale Arkeoloji Müzesi diğer ziyaret noktalarınızdan biri olmalı. İçerisinin altı farklı bölgeye ayrılmış müzede eserler medeniyetlere göre sergilenmektedir. Bu medeniyetlere ait eserler arasında 13 bine yakın sayıda arkeolojik eserle birlikte bir o kadar da sikke ve etnografik eser de sergilenmektedir.
Tarihi olarak Çanakkale’de gezilecek yerler önerilerimize bu sefer de yine oldukça meşhur olan Truva Atı’na ev sahipliği yapan bir bölgeden; Truva Antik Kenti’nden bahsederek devam edeceğiz. Dünya Kültür Mirasları arasında yer alan Truva Atı hakkında pek çok ülkede filmler de çekilmiş ve yalnızca 3500 yıl öncesinde kalmayan varlığı hala günümüze dek adeta devam etmiştir.
Ve son tarihi nokta için ise “Çanakkale içinde Aynalı Çarşı” hakkında öneride bulunarak tarihsel bölgelerin önerilerini tamamlıyoruz. Bilindiği üzere türkülere konu olan Aynalı Çarşı, 1800lü yılların sonlarında inşa edilmiş olan ve hala bölgeye özgü eşyaların satıldığı bir kapalı çarşı gibi varlığını sürdürüyor.
Çanakkale’de Gezilecek Doğal Güzellikler
Yazımızın başında Çanakkale’nin yalnızca tarihsel öneminden ibaret olmadığını, aynı zamanda yemyeşil doğaya sahip olması ve denizi olmasından kaynaklı hem havasıyla, hem de manzarasıyla oldukça büyüleyici bir şehir olduğunu belirtmiştik. Zaten en az kültürel mirası hakkında bilgimiz olduğu kadar, adaları hakkında da bilindik isimler elbette ki var. Çanakkale’de gezilecek doğal güzellikler listemize ise işte o adalarla başlıyoruz.
•
Bozcaada: Bilindiği üzere Bozcaada ismi sık duyulan, kendi halinde ve şirin bir bölge. Huzur ve doğayı bir arada bulabileceğine inanan insanlar için tarihte de Heredot’un, Bozcaada için ki; diğer adıyla Tenedos hakkındaki tanımlaması, yüzyıllardır insanın doğadan ayrı kalamayacağının da kanıtı adeta. Bozcaada hakkında akla ilk gelen, karşımıza çıkan resimlerdeki rengârenk eski yapılı evler ve dar sokaklarda yaşayan yine rengârenk çiçeklerin resimleri oluyor. Evet, tam da o resimlerdeki hayran olduğunuz yerden söz ediyoruz. Osmanlı Devleti için de oldukça öneme sahip olan bir adada aklınıza huzura dair gelebilecek her şey bir arada. Renkli boncuklardan oluşan tezgâhlar, taze balıklar, sakızlı kahveler, dondurmalar ve yöreye özgü reçeller ve yemekler. Tüm bunlar bir araya geldiğinde nasıl da cezp edici oluyor değil mi?
Gökçeada: Bozcaada’dan sonra bu sefer de bir diğer bilindik adaya geçiyoruz ki, burası biraz daha sessiz ve sakin olarak da tercih edilebilen Gökçeada. Doğal güzelliği, deniz manzarası ve yeşilliği ile göz kamaştırırken, aynı zamanda üzüm bağları ile ünlü olan bu bölgede şarap tadımları da yapılabildiği gibi; diğer taraftan cam gibi suların altında da dalış yaparak gezinize renk katabilirsiniz.
Kaz Dağları: Çanakkale’den bahsederken, hele ki doğal güzelliklerini anlatırken Kaz Dağları’nın o muhteşem manzarasına ve doğasına değinmeden geçmek elbette olmazdı. Kaz Dağları hakkında en popüler mekânlardan biri de Mıhlı Çayı’dır. Trekking severler için özellikle tercih edilen bu bölgedeki çayın, dağlardan doğup denize dökülene dek doğayla bütünleşmesini seyretmek, yürüyüş yollarında yürümek eşsiz bir deneyim olacak. Yol üzerinde rastlayacağınız Rumlardan ve Romalılardan kalma değirmen ve köprü ile de gezinize kültürel renk katacağınızı söylemek isteriz.